Viikonloppu saaressa ja merenkäyntikokemuksia

Rauhallinen viikonloppu kahdenkesken autiolla saarella. Utopiaako? Ehei, vaan hyvinkin tavoitettavissa.

IMG_1338

 

Keli näytti taasen hyvin epävakaiselta kun lähdimme matkaan Tapaninvainion uimarannalta, mutta tihkusade loppui jo ennen Vanhankaupunginkoskea. Meri oli taas täysin tyyni ja aurinkokin alkoi pilkahdella päästyämme rannan tuntumasta. Liikennettä oli hieman reippaammin kuin aikaisemmin; muutama “muskelivene” oli kastella meidät aalloillaan, mutta saimmekin vain hyvät surffit. Kajakki pysyi hyvin aaltojen mukana myös silloin, kun jouduimme Suomenlinnan lautan aallokkoon. Kippari kasteli housunsa kun kannelle ryöpsähti litratolkulla vettä. Perämies kastui vain hieman. Opimme, että tällä kajakilla aallot kannattaa ottaa sivusuunnassa – ei suoraan, kuten tavallisella kajakilla. Auringossa kuitenkin vaatteet kuivui ennätyskyytiä ja Mäntykarille päästyämme olimme kuivia. Saari oli autio lukuisia merilintuja lukuunottamatta ja keskityimme teltan pystyttämisen jälkeen kokkailuun (tästä tulee ruokablogausta myöhemmin) ja auringossa kellimiseen. Oli vaikeaa mennä nukkumaan, kun maisema oli niin kaunis purjelaivojen lipuessa ohitse kaikessa hiljaisuudessa. Aallot löivät hiljalleen rantaan ja hanhienkin törähtelyihin alkoi tottua.

IMG_1345

 

Seuraavana päivänä keli yllätti täysin. Tuulen voimakkuus oli noussut yön aikana ja alkoi sadella. Aallot nostivat korkeuttaan. Suunnitelmissa oli tehdä veneretki Koirasaareen, mutta kun pääsimme vesille, oli meno sellaista röykytystä, että päätimme luovuttaa suosiolla ja pyörähtää vain naapurisaaressa Tammakarilla. Vastatuuleen polkeminen oli selkeästi voimaa enemmän vaativampaa ja ristiaallokossa keinunta muistutti lähes Linnanmäen laitteita. Olo oli kyllä koko ajan turvallinen vaikka “kauhukahvoista” tulikin vähän väliä tarrattua. Takaisin päin Mäntykarille polkiessa meininki muuttui jo niin riehakkaaksi, että myötäaallokossa surffailu meni ihan kiljumiseksi. Huikeaa! Samaan aikaan riemastuttavaa ja kammottavaa. Takaraivossa jyskytti että merivesi oli kuitenkin vain 12 asteista. Kajakki oli vakaa kaikesta rytkytyksestä huolimatta, emmekä kastuneet kuin muutamasta roiskeesta.

IMG_1346

 

Sunnuntaina heräsimme vesisateeseen joka onneksi vaihtui taas paisteeseen ja tyyneen keliin. Olimme varautuneet 10 litran vesisäkillä sekä 6 litran vesipullolla. Kaikki meni, vaikka ruuanlaitossa käytimmekin merivettä. Ja olihan sitä oluttakin muutama mukana…ne nimittäin pysyvät yllättävän kylminä kajakin ruumassa lämpimälläkin kelillä!
Kaikenkaikkiaan taas hieno kokemus. Ja erittäin rentouttava, rauhallinen ja romanttinen viikonloppu autiolla saarella – ihan Helsingin edustalla.