3 päivää Helsingin itäisessä saaristossa

Vihdoin kesäloma ja aikaa lähteä koko perheen voimin vähän pidemmälle reissulle. Upeaa keliä oli luvattu sekä lämmön (+26C) että merisään puolesta. Ja kyllä! Tyyli meri kolmena päivänä peräkkäin – uskomatonta. Koska Helsingin itäinen saaristo oli meille kaikille tuntematonta, päätimme lähteä tällä kertaa siihen suuntaan. Merikartta käteen ja menoksi, sillä venereitti oli meille ihan uusi.

Kivinokan ohitse Tullisaarenselälle, jossa koukkasimme Laivalahdenkaaren K-Marketiin hakemaan jäätelöä. Seurailimme muita veneilijöitä, jotta löysimme Jatasalmeen menevän kanavan. Olipa sen verran kapea kanava, että siinä oli oikein liikennevalot 😀 Olimme etukäteen hieman tutustuneet Helsingin saaristo-oppaaseen josta löyty Villaluodot ja Kotiluoto. Itäinen ja Pohjoinen Villaluoto olivat jo kovin täynnä porukkaa, joten valitsimme yöpymispaikaksemme Länsisen Villaluodon, jolta ei tosin löydy fasiliteetteja kuten muista Villaluodoista. Illan vietimme uimalla lämpimässä (23-24C) meressä ja tarkkailemalla suppaajia sekä kaukana siintävää Itäkeskusta ja Vuosaarta.

IMG_1497

Jokin lintu herätti herätyskellomaisella äänellään auringonnousuun. Oli pakko ottaa kuva ja painua takaisin telttaan. Aamu alkoi sitten vasta aamu-uinnilla. Vesi oli todella kirkasta vielä näin sisäsaaristossa. Kävimme tsekkaamassa Hattusaaren, jossa oli todella paljon retkeilijöitä. Toisaalta tilaakin oli ihan hyvin – monta hyvää telttapaikkaa ja vessa. Hattusaari on luonnonsuojelualuetta.

IMG_1500

Emme kuitenkaan halunneet jäädä näin lähelle muita ihmisiä, vaan suuntasimme ulapalle kohti Tammaluotoa (Märaskrin). Korkea luoto oli todella kaunis ja rauhallinen paikka. Kivikkoon oli helppo vetää kajakki. Vesi täällä oli muutaman asteen kylmempää ja leväisempää. Auringossa ei jaksanut enää heilua – oli pakko löytää varjo. Vettä kului ihan tajuttomasti ja näytti siltä, että se ei välttämättä riittäisi oikein hyvin enää seuraavalle päivälle. Telttapaikkavaihtoehtoja oli tasan yksi kunnollinen, jos ei halunnut nukkua kiviä selän alla tai herätä auringonpaahteeseen. Uimme, hypimme rantakivillä ja hämmästilimme luontoa. Auringon laskiessa saimme yllätysvieraita – kymmeniä ja taas kymmeniä sammakoita! Niin karu saari ja niin paljon elämää.

IMG_1502

 

Seuraavana päivänä oli vaikea löytää rantautumispaikkaa – jokaikinen pienikin paikka Villingissä oli täynnänsä kylttejä: “Rantautuminen kielletty!” “Yksityisalue!”.

Olisimme luonnollisestikin voineet rantautua jokamiehenoikeuteen vedoten: luonnonsuojelulaki kieltää jokamiehenoikeuksien käyttöä rajoittavien kylttien asettamisen maastoon. Eli sellaiset yksityishenkilöiden asettamat taulut ovat yleensä laittomia eikä niitä tarvitse noudattaa.

Tämä oli kuitenkin oiva kohta testata kuinka helposti poljettavasta kajakista pääsee uimaan ja takaisin ylös. Helposti ja erittäin virkistävästi!

IMG_1503

 

Kuljimme ensimmäistä kertaa Hevossalmen läpi. Oli aika veneilijä olo, kun vierellä jonotti purjeveneitä odottaen sillan nostoa. Pieni pitchstop vielä ennen kotimatkaa: poikkesimme Ravintola Stansvikissä Tahvonlahdenniemessä. Itse niemi vaikutti todella mukavalta leiriytymispaikalta. Stansvikin ulkoalueet ovat julkista virkistysaluetta, vaikka kartano onkin vuokrattu. Emme valinneet samaa reittiä kuin menomatkalla, vaan ohitimme Laajasalon öljysataman ristiaallokossa ja Mustikkamaan Hopeasalmen kautta silmäillen Kulosaaren hulppeita huviloita.

IMG_1504